Πρακτικές στρατηγικές για την οικοδόμηση και διατήρηση της ισορροπίας ζωής/εργασίας.

Σε έναν κόσμο που συχνά δίνει προτεραιότητα στην παραγωγικότητα της εργασίας έναντι της ευημερίας, η μετάβαση σε μια νοοτροπία ισορροπίας ζωής/εργασίας είναι απαραίτητη για να απολαμβάνετε μια πιο ουσιαστική, υγιή ζωή.

Αυτή η προσέγγιση δεν υποτιμά την εργασία -αναγνωρίζει το ρόλο της στην παροχή πόρων και σταθερότητας- αλλά τονίζει ότι η προσωπική ανάπτυξη και ευημερία πρέπει να προηγούνται. Η ταυτότητά σας δεν περιορίζεται στον τίτλο εργασίας σας ή στις επαγγελματικές σας ευθύνες- είστε ένα πολύπλευρο άτομο με πάθη και ανάγκες πέρα από την εργασία.

 

Πώς να αλλάξετε την ισορροπία.

Η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας ισορροπίας ζωής/εργασίας απαιτεί σκόπιμη δράση. Δεν θα συμβεί εξ ορισμού σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να θέτει σε κεντρικό ρόλο και να δίνει προτεραιότητα στην εργασία. Ακολουθούν ορισμένα πρακτικά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αρχίσετε να αλλάζετε την ισορροπία.

 

1. Να θυμάστε ότι είστε άνθρωπος - δεν χρειάζεται να «κερδίζετε» τις βασικές ανάγκες.

Μία από τις πιο επιβλαβείς πεποιθήσεις είναι ότι οι βασικές μας ανάγκες, όπως η ξεκούραση και ο ύπνος, πρέπει να «κερδίζονται» μέσω της παραγωγικότητας ή της σκληρής δουλειάς. Αυτό δημιουργεί έναν κύκλο όπου οι ανθρώπινες ανάγκες σας εξαρτώνται από την εργασία. Για παράδειγμα, αισθάνεστε ενοχές όταν κάνετε διάλειμμα και δεν έχετε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες σας ή αναβάλλετε ένα γεύμα μέχρι να ολοκληρώσετε μια εργασία.

Αυτή η νοοτροπία μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, καθώς οι εργασιακές απαιτήσεις είναι συχνά ατελείωτες, υποτιμώντας τη σημασία της ικανοποίησης των αναγκών μας. Αντ' αυτού, σκεφτείτε να επαναπροσδιορίσετε τον ύπνο, το φαγητό, την άσκηση και την ξεκούραση, ως απαραίτητα συστατικά της καθημερινής ρουτίνας και της συνολικής υγείας και λειτουργίας μας.

 

2. Θέστε όρια και δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας.

Προστατέψτε τον προσωπικό σας χρόνο θέτοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και όρια γύρω από την εργασία. Αυτό μπορεί να σημαίνει την απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά το πέρας του ωραρίου ή τον καθορισμό συγκεκριμένων ωρών για εργασιακές και μη εργασιακές δραστηριότητες. Ο καθορισμός ορίων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την εκμάθηση του να λέτε «όχι» σε επιπλέον εργασίες ή έργα που υπερβαίνουν τις δυνατότητές σας, ιδίως εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας, και να καταβάλλετε προσπάθεια να προστατεύετε τον προσωπικό σας χρόνο.

Κάντε τη σωματική και ψυχική υγεία αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Προγραμματίστε στην καθημερινότητά σας τακτικά γεύματα, ξεκούραση, σωματική δραστηριότητα, χαλάρωση, ύπνο και ελέγχους ψυχικής υγείας. Αντιμετωπίστε αυτές τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία -είτε αφορούν άσκηση, ύπνο ή γεύματα- ως σημαντικά ραντεβού που δεν μπορούν να παραλειφθούν ή να αναβληθούν. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε και ικανοποιείτε τις ανάγκες σας, θέτοντας τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη επιτυχία και ευημερία, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή. Όταν επενδύετε στην υγεία σας, επενδύετε στην ικανότητά σας να εμφανίζεστε ως ο καλύτερος εαυτός σας σε όλους τους τομείς της ζωής.

 

3. Προσωπική ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση.

Αφιερώστε χρόνο στα χόμπι, τη μάθηση και την αυτοκριτική. Είναι σύνηθες οι άνθρωποι να εκφράζουν αβεβαιότητα όταν ερωτώνται για τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά τους. Μπορεί να λένε πράγματα όπως: «Δεν θα ήξερα καν τι να κάνω με τον ελεύθερο χρόνο», ή «Έχω επικεντρωθεί τόσο πολύ στη δουλειά, που δεν ξέρω τι πράγματα μου αρέσει να κάνω», ή «Δεν έχω χρόνο για διασκέδαση». Αυτό το συναίσθημα δεν είναι ασυνήθιστο, κυρίως αν η εργασία, οι οικογενειακές ευθύνες ή άλλες υποχρεώσεις έχουν κυριαρχήσει στο πρόγραμμά μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν αυτό σας βρίσκει σύμφωνο, αναγνωρίστε πρώτα ότι είναι απολύτως εντάξει να αισθάνεστε έτσι. Συχνά, είμαστε τόσο συνηθισμένοι στη ρουτίνα ή τις υποχρεώσεις μας που ξεχνάμε -ή δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να ανακαλύψουμε- τι πραγματικά πυροδοτεί το πάθος μας. Αντί να βλέπουμε αυτή τη διαπίστωση ως πρόβλημα, μπορούμε να την επαναπροσδιορίσουμε ως μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε, να πειραματιστούμε και να ανακαλύψουμε εκ νέου τα ενδιαφέροντά μας.

Σκεφτείτε το εξής: Είστε ένα πολύπλευρο άτομο με διάφορους ρόλους και ευθύνες, συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι αποκλειστικά, εκείνων που σχετίζονται με την εργασία. Όπως προαναφέρθηκε, η ταυτότητά σας δεν ορίζεται αποκλειστικά από τη δουλειά σας, τις ευθύνες σας ή τον τίτλο εργασίας σας. Αν θέλατε να συστηθείτε, τι άλλο θα μπορούσατε να πείτε εκτός από το τι κάνετε για να ζήσετε; Αυτή είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσετε ποιοι είστε πέρα από τα όρια της εργασιακής σας ζωής - να ανακαλύψετε εκ νέου τα πάθη, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση, τα οποία είναι επίσης μερικές από τις ανθρώπινες ανάγκες μας.

 

4. Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας.

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να επικοινωνήσετε τις ανάγκες σας όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας και είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί να λειτουργήσουν (ή όχι!) ανάλογα με την κατάστασή σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πλαισιώσετε τη συζήτηση με τρόπο που να τονίζει πώς η ιεράρχηση της ισορροπίας ωφελεί εσάς και την παραγωγικότητά σας στον χώρο εργασίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως να δηλώσετε ότι δεν ελέγχετε τα emails μετά τις ώρες εργασίας ή απλά να θέσετε ένα όριο χωρίς να δώσετε λεπτομερή εξήγηση. Θυμηθείτε, δεν οφείλετε σε κανέναν να δικαιολογήσετε τα μέτρα που ακολουθείτε για να φροντίσετε τον εαυτό σας και την υγεία σας.

Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι προκλητικές και εκφοβιστικές, ιδίως όταν παίζουν ρόλο δυναμικές εξουσίας ή ιεραρχίες στον χώρο εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε πρώτα τις ανάγκες σας με τα συστήματα υποστήριξής σας -όπως αγαπημένα πρόσωπα, έμπιστους συναδέλφους ή συναδέλφους- και σταδιακά να ανεβείτε προς τα πάνω. Μπορεί επίσης να βρείτε συμμάχους στον εργασιακό χώρο, ίσως έναν συνάδελφο που εμπιστεύεστε ή έναν προϊστάμενο με τον οποίο έχετε στενή σχέση, για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές σας.

Τελικά, η συμμετοχή σε αυτούς τους διαλόγους μπορεί να είναι προκλητική και άβολη, αλλά αξίζει την προσπάθεια. Αξίζετε σεβασμό, συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης των βασικών σας αναγκών και της διασφάλισης ότι οι άλλοι σέβονται αυτά τα όρια. Τέλος, αναγνωρίστε ότι η δική σας εκδοχή της ισορροπίας μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικές προσδοκίες ή να μην μοιάζει με τις εκδοχές των συνομηλίκων σας, και αυτό είναι εντάξει. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να βρείτε μια ισορροπία που λειτουργεί για τις ατομικές σας ανάγκες και την πραγματικότητά σας. Πρόκειται για μια διαδικασία- μπορείτε πάντα να κάνετε αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

Συμπερασματικές σκέψεις

Η ανάπτυξη και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ζωής και εργασίας δεν έχει να κάνει με την απόρριψη της σημασίας της εργασίας, αλλά με την αναγνώριση ότι η ταυτότητά σας εκτείνεται πολύ πέρα από τον επαγγελματικό σας ρόλο. Η εργασία μπορεί να υποστηρίζει τη ζωή που θέλετε να ζήσετε, αλλά δεν πρέπει να την καθορίζει ή να την καταναλώνει. Αναπροσδιορίζοντας την ευημερία ως απαραίτητη -όχι ως κερδισμένη- αρχίζετε να αναγνωρίζετε και να ενσωματώνετε στην καθημερινότητά σας αυτό που έχει πραγματικά σημασία.

Θέτοντας όρια και δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική, θα μπορέσετε να εμφανιστείτε πληρέστερα σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας. Θυμηθείτε, μπορεί να είναι δελεαστικό να μετράμε την αξία μας με βάση την παραγωγικότητα της εργασίας μας, αλλά η ενασχόληση με τον αυτοστοχασμό και την προσωπική ανάπτυξη είναι επίσης παραγωγική, επειδή συμβάλλει στη συνολική υγεία και ευεξία.

Η ισορροπία ζωής/εργασίας είναι μια συνεχής διαδικασία, μια διαδικασία που σας δίνει τη δυνατότητα να ευδοκιμήσετε προσωπικά και επαγγελματικά, υπενθυμίζοντάς σας την ανθρωπιά σας και τοποθετώντας την στο επίκεντρο όλων.