ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Το πρώτο βήμα για την επίγνωση του εαυτού μας ξεκινάει από εμάς.

Ατομική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Κάθε άνθρωπος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια δύσκολη κατάσταση. Όταν αυτό συμβεί, έχει τη τάση να βυθίζεται μέσα της και να παρασύρεται από αυτή.

 

Η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί το πολύτιμο εργαλείο που έχει στη διάθεσή του κάθε άτομο για να αναγνωρίσει αρνητικά συναισθήματα, βιώματα, καταστάσεις και να τις μετουσιώσει σε νέα, λειτουργικά και θετικά στοιχεία του εαυτού του, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον προσωπικής ανάπτυξης.

 

Για να μπει κάποιος στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα ταξίδι αυτογνωσίας-αυτεπίγνωσης, απαιτείται, από τη μία, εμπιστοσύνη και συνεργασία με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, και, από την άλλη, δέσμευση και επιθυμία για αλλαγή.

Συμβουλευτική/Θεραπεία Ζεύγους

Βασική προϋπόθεση των συντροφικών σχέσεων, ανεξάρτητα του σεξουαλικού προσανατολισμού, αποτελεί η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού. Η έλλειψη επικοινωνίας, δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα και τη λειτουργικότητα της σχέσης.

 

Η αρχική εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του άλλου μειώνεται και ο καθένας περιμένει από τον άλλον να μιλήσει, καθώς ο εγωισμός υπερισχύει κάθε σκέψης για συντροφικότητα και φροντίδα.

 

Η συμβουλευτική/θεραπεία ζεύγους, έρχεται για να βοηθήσει το ζευγάρι να ανακτήσει την επικοινωνία στη σχέση, και μέσω αυτής να εκφραστούν επιθυμίες, να συζητηθούν όλα όσα αποτελούν πηγή προστριβών, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής και μη κριτικής.

 

Η ατομική ψυχοθεραπεία του κάθε συντρόφου/συζύγου ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.  

Συμβουλευτική Γονέων – Οικογενειακή Θεραπεία

Η συμβουλευτική γονέων αφορά στη διαδικασία κατά την οποία οι γονείς λαμβάνουν υποστήριξη σε ποικίλα θέματα, όπως η διαχείριση χωρισμού-διαζυγίου, αποδοχής μαθησιακών δυσκολιών, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αντιμετώπισης συμπεριφορών και άλλων ζητημάτων που άπτονται της ανατροφής των παιδιών.

 

Στις περιπτώσεις εκείνες, που η επίλυση ζητημάτων απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση της λειτουργίας της οικογένειας, ώστε να αναγνωριστεί το μοτίβο σχέσεων-συμπεριφορών, προτείνεται η εισαγωγή σε οικογενειακή θεραπεία συστημικής προσέγγισης. 

Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Χρόνια Νόσο & των Φροντιστών τους

Οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της χρόνιας νόσου, δεν επηρεάζουν μόνο την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και των ατόμων που έχουν αναλάβει να φροντίζουν τους ασθενείς (άτυποι φροντιστές).

 

Η ψυχολογική υποστήριξη των χρονίως πασχόντων, αφορά στην ψυχό-εκπαίδευση σχετικά με τη νόσο, τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία, τις πιθανές αλλαγές στην καθημερινότητα και στην κοινωνική ζωή. Κυρίως, όμως, αφορά στην αποδοχή της νέας κατάστασης και την υιοθέτηση νέων συνηθειών, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

 

Από την άλλη, οι φροντιστές θα λάβουν εκείνη την υποστήριξη που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν την κατάσταση, δεδομένου ότι, εκτός από τον ασθενή, οφείλουν να φροντίζουν και τον εαυτό τους και να συνεχίσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα.

Ψυχοεκπαιδευτικές Ομάδες

Οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες προσφέρουν μοίρασμα εμπειριών, σκέψεων, συναισθημάτων, προβληματισμών πάνω σε ένα κοινό ζήτημα που απασχολεί τα μέλη της ομάδας.

 

Στόχο έχουν την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη, μέσω βιωματικών πρακτικών, ώστε κάθε μέλος να νιώσει ασφάλεια, να αποκτήσει επίγνωση της κατάστασης, να αποδώσει νέο νόημα, να τοποθετήσει τον εαυτό του μέσα σε ένα νέο πλαίσιο και να λάβει βοήθεια μέσω της ομάδας.

 

Οι ομάδες μπορεί να σχεδιαστούν και για την ενδυνάμωση φροντιστών/χρονίως πασχόντων και την παροχή γνώσης για θέματα υγείας, σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας. Οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες δεν αποτελούν και δεν πρέπει να συγχέονται με την ομαδική ψυχοθεραπεία.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Επαγγελματική Συμβουλευτική

Οι συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού απευθύνονται σε μαθητές και φοιτητές, που θέλουν να εντοπίσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους, μέσω ψυχομετρικής αξιολόγησης, και να ενημερωθούν για τα επαγγέλματα που τους ταιριάζουν σε μεγάλο ποσοστό, ώστε να επιλέξουν και τις κατάλληλες πανεπιστημιακές σχολής ή να αλλάξουν σχολή.

 

Η επαγγελματική συμβουλευτική αφορά ήδη εργαζόμενους, που επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα και αναζητούν ένα επαγγελματικό τομέα που ταιριάζει στην προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά τους.

e-Συνεδρία

Λαμβάνοντας υπόψιν τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, οι υπηρεσίες μας παρέχονται και εξ αποστάσεως (online συνεδρία) μέσω των πιο διαδεδομένων και εύκολων στην χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης (Skype, Webex, Google Meet, Viber κ.τ.λ.).

 

Με το τρόπο αυτό, ο καθένας έχει εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολόγου, όπου και αν βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί και να ξοδέψει προσωπικό χρόνο σε μετακινήσεις.

 

Επιπλέον, άτομα που διαμένουν σε περιοχές όπου δεν δραστηριοποιείται ψυχολόγος, μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση εκμεταλλευόμενοι τις ευκολίες των ψηφιακών εργαλείων.

Ψυχομετρικές Δοκιμασίες (tests) 

Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες αποτελούν έγκυρα και αξιόπιστα επιστημονικά εργαλεία για τη μέτρηση συγκεκριμένων στοιχείων, τα οποία χορηγούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.

 

Ο ψυχολόγος Ιωάννης Αρβανιτάκης είναι πιστοποιημένος στη χορήγηση και ερμηνεία:

 

α) Τεστ αξιολόγησης ψυχοπαθολογίας MMPI-2®, που αφορά στη διερεύνηση πιθανής παθολογίας της προσωπικότητας, ώστε να διαμορφώνεται η κλινική διάγνωση και να σχεδιάζεται η κατάλληλη θεραπευτική πρακτική.

 

β) Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού μαθητών/φοιτητών/ενηλίκων Ariston Candidates, το οποίο διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, την αυτοεκτίμηση, την εστία ελέγχου και τα ενδιαφέροντα του ατόμου, και στη συνέχεια εντοπίζει με ακρίβεια τις ειδικότητες που του ταιριάζουν.

Βρίσκομαι στο πλάι σας, ως συνοδοιπόρος, με στόχο να ανακαλύψετε τον καλύτερό σας εαυτό.

Προγραμματίστε τη συνεδρία σας με τον ψυχολόγο Ιωάννη Αρβανιτάκη στο γραφείο του στο Μεταξουργείο, ή online μέσω e-συνεδρίας.